Az elsődleges ok, amiért a fizetett hirdetések (keresési, display, social) sokszor sikertelenek | Weboptim

Pénzt befektetni egy olyan fizetett hirdetési kampányba, ami halálra van ítélve, nem a legjobb stratégia. Időről időre a hirdetésbe kezdő cégek ugyanazon ok miatt nem látják a sikert: nem ismerik a közönségüket. Nincs bizalom, nincs elismerés, így a kattintási költség magas és növekszik.

 

Ahogy ez általában történik:
Van egy vezérigazgató vagy tulajdonos, akik beszélgetnek a marketingessel: “Van egy nagyon jó új termékünk, mutassuk meg a világnak.”
A marketinges válasza ere: “Rendben, indítunk néhány online hirdetést, ami segít az üzenet terjesztésében és valamilyen forgalmat és konverziót szerez.”
Néhány hónappal később: “Hogyan megy a fizetett hirdetési kampány?”, “Rossz hírem van, nem túl jól.”

 

 

hirdetés
 

A körforgás

Ez szinte mindig egy körforgás eredménye. Van egy új kampány. A kampány célja, hogy eladjon valamit vagy reakciót szerezzen, megpróbál látogatókat terelni a weboldalra, több aloldalra, és konverziókat szeretne kihozni belőle. Így vásárolunk Facebook, Instagram hirdetéseket, talán Linkedin-en és Twitter-en is hirdetünk. Valószínűleg használjuk a Google Display hálózatot. Mindezek a források megpróbálnak forgalmat irányítani a weboldalra, amit azután konverzióra vagy pénzre váltanak.

 

Nos, az történik, hogy ezek magas kattintási költséggel járnak. Kezdetben ez a költség szinte mindig magas, mivel ezek új kampányok és egyik platformon sem rendelkezik a kampányunk tapasztalattal.
Persze ezek a magas CPC költségek normalizálódnak, ha magas elköteleződést kapunk. De ahelyett, hogy bizonyítanánk ezt az elkötelezettséget, sokszor megelégszünk az alacsony átkattintási aránnyal, alacsony elköteleződés és konverziós arány elérésével. Az emberek nem teszik oda magunkat.

 

Miért történik ez?

Ha ezek a mutatók alacsonyak, ha alacsony a kattintási arány a platformokon, ha senki sem köteleződik el a Facebook hirdetések iránt, senki sem lép kapcsolatba az Instagram hirdetésekkel, senki nem kattint Adwords hirdetésre, vagy display hirdetésre, a költségek emelkednek, és ennek eredményeképpen ezek a kampányok sokkal nehezebben válnak jövedelmezővé és sokkal kevesebb embert érnek el. Így a közönség elérése alacsonyabb, egy személy elérésének költsége emelkedik.

 

Ez alapvetően azért van, mert..

 

  • a közönség, amelyet próbálunk elérni, még nem hallott rólunk. Nem tudják, hogy kik vagyunk.
  • nem ismernek, nem bíznak bennünk, vagy nem szeretik a vállalat termékeit, nem kattintanak. Nem vásárolnak, nem osztják meg, nem szeretik.

Persze vannak kivételek. Láthatunk néhány olyan új céget, amelyek egyes terméktípusai jól illeszkednek az Instagram hirdetésekhez, felkeltik a közönség figyelmét és nincs szükség már létező márkaközönségre. Tehát nem mindig ez a helyzet, de gyakran.

 

A megoldás

Csak egy megoldás van és az nem túl szép. Meg kell ismernünk a közönséget, mielőtt pénzt költünk a reklámokra.
Ez azt jelenti, hogy be kell fektetni az organikus csatornákba – tartalom, SEO, sajtó, PR, szponzorálás, események – mindazokba, ahol az emberek megismerhetik a márkanevet és a termék nevét.

 

A brand reklám valóban képes erre. A televíziós hirdetés például csökkentheti a kattintásonkénti költségeket, növeli az elköteleződést és a kattintási arányokat, mert az emberek már hallottunk rólunk, tudják, kik vagyunk. A magazin és az offline hirdetés is hasonlóan működik. Néha még a display hirdetések is hatékonyak.

hirdetések hibája
 

A második lehetőség az, hogy
Elsősorban vagy kizárólag olyan közönségnek hirdetni, amely már rendelkezésünkre áll.
Ezt úgy tehetjük meg, ahogy a Google remarketing is működik. Ugyanezt megtehetjük Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, feltölthetünk e-mail címeket egyéni közönséget létrehozva. Olyan embereket célozhatunk meg, akik már követnek minket. Ezeken keresztül jobb elköteleződést, jobb átkattintási arányt, jobb konverziós arányt és alacsonyabb kattintási költségeket érhetünk el, és tágabb közönség elérését teszi lehetővé.

 

 

De ha ezeket a dolgokat nem csináljuk meg először, sokszor ezek a befektetések elhasalnak. Keressük meg azokat a niche rétegeket, ahol a reklám elsődlegesen működhet.

 

 

Forrás: moz.com

 

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!Referenciák
Kérjen
árajánlatot!