E-mail alapú célzás Adwords-ben | Weboptim

A Google Adwords egy újfajta lehetőséget kínál a hirdetőknek: egyedi célközönséget hozhatnak létre e-mail címlista alapján. 

 

Ez az első alkalom, hogy az Adwords megengedi, hogy a hirdetések célzása az ügyfél tulajdonában lévő adatok alapján történjen. Az e-mail címek segítségével a Google-be bejelentkezett felhasználókat érhetjük el mind a Google keresések során, mind Gmail-ben és Youtube-on.

 

Például

Egy utazási ügynökség vagyunk. Elérhetjük azokat az embereket, akik csatlakoznak a hűségprogramunkhoz. Amikor az utazás tervezésekor rákeresnek a ” repülők párizsba” kifejezésre a Google-ben, a keresési eredmények felett releváns hirdetéseket mutathatunk nekik, minden eszközön.

 

Hol kell beállítani?

Ez a fajta célzási módszer csak keresési hálózaton használható. Ha használni szeretnénk az Adwords ezen új funkcióját, azt a rendszeren belül a Megosztott könyvtár / Közönségek menüpontban tehetjük meg.

 

e-mail célzás
 

Amennyiben szeretnénk, az e-mail listát titkosíthatjuk, ebben az esetben az e-mail címek egyediek lesznek, és nem visszafejhetőek.

 

Ehhez nincs más dolgunk, csak le kell futtatnunk az ún. SHA256 algoritmust, amely egyirányú titkosítást tesz lehetővé, azaz például a teszt@gmail.com e-mail cím titkosított formája a következő lesz:

DC16CE64CD303DF2E5C6075267ABA79F901B5A3BE6D2704E8AA5C668D585A1D0

 

A titkosítást könnyen elvégezhetjük például az alábbi oldalon: onlinemd5.com

 

sha256
 

Az Adwords a titkosítás elvégzéséhez egy saját eszközt is kínál: kipróbálom>>

 

Ha ezzel megvagyunk, feltölthetjük a listát a rendszerbe, de több követelménynek meg kell felelni:

 

 • A fájl a .csv formátumot használja, és nem lehet 17 MB-nál nagyobb.
 • A fájlban az e-mail-címek titkosítva vannak (ha szükséges), és vesszővel vagy sortöréssel vannak elválasztva.
 • A tagság időtartama a listában nem több mint 180 nap.
 • Azokat az e-mail címeket, amelyek nem felelnek meg az ügyfélegyezésre vonatkozó irányelvnek, a rendszer eltávolította.

Természetesen később is hozzáadhatunk / eltávolíthatunk elemeket.
A Google előírja még , hogy kötelező megadni leiratkozási lehetőséget a lista létrehozása során. Leiratkozás esetén a hirdető felelőssége, hogy valóban kivette-e a listából a leiratkozottak e-mail címeit.

 

A lista létrehozásához kapcsolódóan pontos információkat itt olvashatunk: https://support.google.com/adwords/answer/6276125?hl=hu

 

Hogyan is működik?

Az e-mail címet feltöltése után az Adwords rendszere egy párosítási (egyeztetési) folyamatot futtat le, ami biztosítja az adatok védelmét is. A Google a titkosított címet összehasonlítja a saját adatbázisában található titkosított adatokkal, és ez alapján, ha egyezést talál, hozzáadja az ügyfelet a listához. Ha nem talál egyezést, nem használja fel. Miután minden címet megvizsgált, a feltöltött lista 7 napon belül törlésre kerül.

 

Az e-mail lista alapján készíthetünk hasonló közönségeket is annak érdekében, hogy új felhasználókat érjünk el Youtube-on és Gmail-ben. Ezeket a rendszer automatikusan generálja.

 

Csak @gmail.com címmel rendelkező felhasználók célozhatók?

Nem, de csak Google termékekhez kapcsolódó e-mail cím esetében működik jól (egyelőre). A Google az ellenőrzés során megvizsgálja a Youtube, Gmail, Drive és egyéb Google termékekhez való kapcsolatok, és ez alapján dönt.

 

Amikor létrehozunk egy Google fiókot, megadhatunk egy alternatív e-mail címet, ami természetesen bármilyen típusú lehet, akár céges is (Jelenleg a céges gmail címek használata a kisebb vállalkozások esetében népszerű.) Ezeket is felhasználhatjuk a célzásnál.

 

Miért jó?

 • Egyedi hirdetéseket mutathatunk a felhasználóknak
  • értesíthetjük őket az új akciókról
  • hasonló termékeket mutathatunk nekik
  • elérhetjük az eddig offline ügyfeleket – például étterem, fürdő esetében
  • kizárhatjuk a célzásból a jelenlegi ügyfeleket
 • Növelhetjük a konverziós arányokat
 • Jobban megérthetjük a vásárlók online szokásait
 • Hasonló a remarketinghez – de nem csak azokat célozhatjuk, akik már jártak a weboldalon

 

Összefoglalva, az e-mail cím alapú célzás jó lehetőséget biztosít arra, hogy megcélozzuk azokat a felhasználókat, akik még nem jártak a weboldalon, vagy nem kerestek a termékünkre. Egyetlen árnyoldala van: a nem jogszerűen szerzett e-mail címmel vissza lehet élni.

 

 

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!Referenciák
Kérjen
árajánlatot!