Google Oposszum & Pingvin 4.0 | Weboptim

Szeptemberben több változás is történt a Google algoritmusában. Először szeptember elseje körül megjelent az Oposszum frissítés és az eredmények azt mutatták, hogy mind az organikus keresések mind a helyi keresések jelentősen megváltoztak.

Másodszor, a Google hivatalosan is bejelentette a Pingvin 4.0 algoritmus elindítását.

 

Hatással voltak a weboldalunkra ezek az új Google frissítések?

Mi is az az Oposszum frissítés?

Oposszum a nem hivatalos neve azoknak a nagy változásoknak a Google helyi rangsorában, amire 2016 szeptember elején került sor.

Tudnunk kell, hogy ez a frissítés nem bünteti a weboldalakat, hanem szűrőket használ a lista meghatározásakor. Más szavakkal a Google egy új fejlesztést alkalmaz a helyi rangsorolási algoritmusban.

 

google possum
 

 

Milyen változásokat okozott az Oposszum megjelenése?

 

1. A keresők fizikai helye (IP lokalizáció) még fontosabbá vált a rangsor meghatározásakor

Úgy tűnik a Google sokkal magabiztosabb lett a felhasználói adatok gyűjtésével kapcsolatosan. Ez megmagyarázza, miért válnak egyre fontosabbá a pontos fizikai hely a keresési eredmények meghatározásakor.

 

2. Azok a cégek, amelyek fizikailag a város területén kívülre esnek jobb helyezést érhetnek el, mint korábban

Ha ellenőrizzük a weboldalunk helyi keresési pozícióit, és javulást tapasztalunk, az Oposszum frissítés lehet az oka. Ugyanis a javulás annak a ténynek köszönhető, hogy a város fizikai határain kívül eső vállalkozásokat a Google most úgy kezeli, mint ha az városon belül lennének.

 

Korábban, ha a cégünk nem volt fizikailag abban a városban (csak közel hozzá) amit megcéloztunk, nehéz volt felvenni a versenyt a központi helyű cégekkel. Többé ez nincs így.

 

3. Az azonos címen található hasonló helyi vállalkozások kevésbé lesznek láthatóak a keresési eredményekben

A Google mér régebb óta szűri a találatokat amiatt, hogy az ugyanazt a telefonszámot vagy domain nevet használó hasonló cégek ne jelenjenek meg, de most már a fizikai címre is vonatkozik ez a szűrő.
Mondjuk, hogy a cégünk nyomdai szolgáltatásokat kínál és a fizikai címünket megosztjuk egy hasonló szolgáltatóval. A rossz hír, hogy mostantól egyikünk nem fog megjelenni. A Google nem szereti a duplikált tartalmakat a keresési eredmények között, és most is erre törekszik.

 

Mit tehetünk, hogy meggyőzzük a Google-t arról, hogy a listázásunk értékes és egyedi?

 

 • Tegyük a vállalkozásunkra vonatkozó információkat annyira egyedivé és aktuálissá amennyire csak lehet
 • Ellenőrizzük az üzletünk leírását és lektoráltassuk az elejétől a végéig
 • Adjunk hozzá magas minőségű képet és videót
 • Ösztönözzük az ügyfeleket Google vélemény írására

 

4. A helyi találatok eltérhetnek az adott keresési lekérdezéstől függően

Ha nem bővítettük ki a kulcsszólistánkat a lokalizált lekérdezésekkel (különösen a long-tail variációkkal), most itt az ideje, hogy ezt megtegyük. Például ha a felhasználók laptop bolt Budapest és laptop bolt Budapest 10. kerület kulcsszavakra történő keresés esetén némileg eltérő eredményt kaphatnak.

 

Tennünk kell ezzel valamit? Ha a cégük megtartja helyét a helyi eredményekben, akkor csak figyelni kell a pozíció ingadozást. De ha észrevesszük, hogy az eredmények szűrve vannak, akkor próbáljunk jobban lokalizálni –adjunk hozzá a teljes város nevet, ország nevet vagy irányítószámot.

 

Mit kell tudni a Google Pingvin 4.0 frissítésről?

Minden weboldalra vonatkozik kivétel nélkül.

 

google-pigvin
 

A Pingvin 4.0 teljesen kifutott?

Miután a Google hivatalosan bejelentette az új Pingvin algoritmus futtatását, ez a kérdés mindenkiben felmerült. A Google szerint, a frissítés soha nem fut ki teljesen, mert ez a frissítés valós-idejű (real-time), ami azt jelenti, hogy a szignálok folyamatosan frissülnek. Amikor a Googlebot feltérképezi és indexeli a webet, a Pingvint mindig alkalmazza, bájtról bájtra.

 

Miben különbözik az új Pingvin a régiektől?
A legfontosabb dolog, hogy most még gyorsabban helyre lehet állni az esetleges büntetésekből. Az új Pingvin egy valós idejű algoritmus, tehát ha az oldalunk büntetést kap a természetellenes linkek miatt, nem kell éveket várnunk, amíg a Google újabb frissítést futtat.

 

Korábban a Pingvint frissíteni kellett, de ezzel a változtatással az adatai valós időben frissülnek, így a változtatások sokkal gyorsabban láthatóak lesznek azután, hogy a Google újratérképezi és újraindexeli az oldalt.

 

A Pingvin többé nem az egész weboldalra vonatkozó negatív rangsorolási faktor
Nincs több website szintű büntetés, a Pingvin finomabb tényezővé alakult át. Tehát ha az egyes aloldalak büntetést is kapnak, a honlap többi része/oldala esetében a rangsor nem változik.

 

A Pingvin-kockázatok ugyanazok maradtak
Nincsenek frissítések egyetlen backlink tényezővel kapcsolatosan sem. A Pingvin azokat az oldalakat vizsgálja, amelyek esetében az alábbiak közül egy vagy több fennáll:

 • a linkek gyenge minőségű, spam oldalakról érkeznek
 • a linkek pusztán SEO linképítésre szánt oldalakról érkeznek
 • a linkek irreleváns oldalakról érkeznek
 • fizetett linkek
 • túloptimalizált linkszövegű linkek

Ellenőrizzük, hogy a Pingvin 4.0 bevezetése hatással volt-e az oldalunkra
Hirtelen esés az organikus forgalomban jelezhet Google Pingvin büntetést.

 

Futtassunk egy Pingvin auditot!
A Pingvin egy csomó tényezőt használt a spam jellegű oldalak azonosításához. Az alapján, amit a Google mond, és amit a Pingvin visszajelzések mutatnak, a SEO-nak egy szilárd elképzelése van arról, hogy mik is ezek a faktorok.

 

 • Ellenőrizzük a büntetési faktorokat: ahelyett hogy az egyes tényezőket egyedileg vizsgálnánk, együtt nézzük őket.
 • Szabaduljunk meg a káros linkektől: Ideális esetében kérhetjük a linkelő oldal webmesterétől, hogy távolítsa el a spam linkeket. De ha sok káros linkünk van, vagy a webmestertől nem kapunk választ, használjuk a Google Disavow Tool-t.

A legjobb az egészben, hogy ha korábban már büntetett a Pingvin és változtattunk, azok a változtatások elismerést nyertek (vagy hamarosan fognak). Az érem másik oldala, hogy minden alkalommal figyelnünk kell a lehetséges büntetésekre, mert a Pingvin bármikor lecsaphat.

 

Forrás: link-assistant.com

 

 

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!Referenciák
Kérjen
árajánlatot!