HTTPS protokoll – SEO tippek és trükkök | Weboptim

A Google pontos rangsorolási szempontjai nem ismertek, épp ezért volt meglepetés, mikor bejelentette, hogy a HTTPS protokoll használata hatással van a találati lista erdményeire.

 

Alkalmazása költséges, kockázatos és koránt sem egyszerű. Előnye viszont, hogy az adatok biztonságosabbá válnak, ami pozitív elmozdulást idézhet elő a rangsorban.
 

HTTPS

A HTTPS átállás előnyei SEO szempontból

1. több hivatkozó adat

Ha a forgalom a biztonságos HTTPS-sel biztosított oldalról egy kevésbé biztonságos HTTP oldalra megy át, az adatok elvesznek. A Google Analytics-ben ez direkt forgalomként fog megjelenni, vagyis a rendszer nem tudja, hogy a forgalom valójában honnan érkezett.

 

Jó hír, hogy amikor a forgalom áthalad a HTTPS oldalon, a biztonsági rendszer által rögzített információk megmaradnak, ami alapján könnyebben lehet azonosítani a forrásoldalt, függetlenül attól, hogy az a kettő közül melyik URL sémát használja. Ahogy egyre több oldal kezdi használni, úgy válik majd egyre jelentősebbé.

 

2. előrelépés a rangsorban

A Google nyilatkozata szerint a HTTPS használat javíthatja a helyezéseket.De mivel a végleges rangsor több mint 200 faktor alapján alakul ki, ez a befolyás csak gyenge.

 

A HTTPS tehát nem csodafegyver. Valószínűleg más változtatással, mint például a site speed optimalizálás, a duplikált tartalom eltávolítása, vagy minőségi tartalmak készítése, sokkal nagyobb eredményeket érhetünk el.

 

3. biztonság és adatvédelem

Bármilyen tartalom számára előny lehet, ha HTTPS/SSL titkosítással látjuk el. A HTTPS megakadályozza a harmadik fél okozta illetéktelen beavatkozást, így biztonságosabbá teszi a weboldalt. Titkosítja az összes kommunikációt, beleértve az URL-eket is, így a védelem a böngészési előzményekre és a bankkártya számokra is kiterjed.

 

Habár a rangsort csak kis mértékben befolyásolhatja, érdemes lehet használni a biztonság és bizalom növelése érdekében.

A HTTPS bevezétésének nehézségei

1. hibák

A HTTPS protokoll bevezetése sok változtatást igényel, ami során elsikkadhatnak fontos részletek.

 

  • Nem blokkoltunk fontos URL-eket a robots.txt fájlban?
  • Mutatott canonical tag a HTTP URL-ekre?
  • A böngészők nem fognak feldobni figyelmeztető ablakot a protokoll miatt?

Kockázatos tehát, de a legtöbb esetben könnyű helyrehozni a hibákat.

 

2. sebesség

A HTTPS protokoll extra kommunikációt igényel a szerverektől, ezért fenáll annak a lehetősége, hogy a weboldal lassulni fog. Mivel a sebesség fontos rangsorolási tényező, ezért különösen figyelni kell rá. Viszont ha helyesen alkalmazzuk a technológiát, akár gyorsíthatunk is vele a site-on.

 

3. költségek

Költséges, főleg kisebb weboldal tulajdonosok számára.

 

4. nem minden HTTPS kompatibilis

Vannak internetes alkalmazások, amelyek nem tudnak jól együttműködni a HTTPS-sel ellátott URL-ekkel. Jelen pillanatban a Google Webmaster Tools nem igazán támogatja a HTTPS protokoll bevezetését, valamint az Adwords rendszere is korlátozza a SSL kompatibilis hirdetéseket.

 

Most még. De a jövőben ezek várhatóan változni fognak, ugyanis a HTTPS protokollt használó weboldalak száma egyre növekszik.

 

SEO ellenőrzőlista a helyezések megőrzéséhez:

 

https
 

 

A web tehát már most is az SSL titkosítás felé halad, néhány éven belül valószínűleg ez lesz az alapértelmezett beállítás minden weboldal számára.

 

Forrás: moz.com
 
 

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!Referenciák
Kérjen
árajánlatot!